Aizdevumi ar galvojumu: svarīgākais, kas jāzina

Mūsdienās daudzi aizdevumi ir pieejami bez galvojuma un ķīlas, un var šķist, ka kredītu nodrošinājums nu jau ir pagātnes lieta. Taču galvojumi nekur nav pazuduši – tie vēl joprojām ir daudzu kredītdevēju nosacījums apjomīga aizdevuma izsniegšanai. Lasi mūsu jaunajā bloga rakstā, kas jāzina par galvojumiem atkarībā no dažādiem aizdevumu tipiem!

Galvojuma ABC

Ikvienam aizdevumam ir savi riski, tāpēc kreditori izmanto dažādus risku samazināšanas mehānismus, kas palielina kredīta atmaksas izredzes. Viens no šādiem mehānismiem ir galvojums – trešās personas iesaistīšana kredītlīgumā. Galvotājs ir fiziskā persona, kas uzņemas atbildību par aizņēmēja parādsaistībām. Ja aizņēmējs nespēj veikt regulāras kredītiemaksas un atmaksāt aizdevumu termiņā, tas jādara galvotājam.

Galvojums nav brīvprātīga palīdzība grūtībās nonākušam draugam vai radiniekam. Tās ir juridiski noformētas saistības kreditora priekšā, kas nosaka:

  • galvotāja pienākumu atmaksāt kredītu aizņēmēja vietā;
  • nepieciešamību atmaksāt aizdevumu pilnā apjomā;
  • kreditora tiesības vērsties tiesā pret galvotāju, kas neizpilda savas saistības.

Foto: Shutterstock.com

Galvojums galvenokārt ir vajadzīgs banku aizdevumiem, lai gan atsevišķās situācijās to var pieprasīt arī nebanku kredītdevēji. Par fiziskās personas galvotāju var kļūt cita fiziskā persona, kas atbilst kreditora prasībām: vecumam, ienākumu līmenim u.tml. Katram aizdevumu veidam ir savas galvojuma īpatnības, par kurām pastāstīsim raksta turpinājumā.

Valsts galvojums – der ne visās situācijās

Latvijā ir pieejami arī aizdevumi ar valsts galvojumu jeb valsts garantiju. Tie ir studiju kredīti un aizdevumi mājokļa iegādei. Valsts galvojums tiek piešķirts:

  • studiju kredītiem dažās komercbankās, ar kurām valsts ir noslēgusi garantijas līgumu;
  • mājokļa kredītiem ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem, ko noformē ar Attīstības finanšu institūcijas ALTUM starpniecību.

Aizdevums ar valsts garantiju nozīmē, ka valsts uzņemas galvotāja funkcijas un apsolās segt kredītu vai tā daļu, ja aizņēmējs pats nevarēs to izdarīt. Precīzāku informāciju par aizņemšanās nosacījumiem un valsts galvojuma noteikumiem var atrast pie konkrētiem kredītdevējiem un ALTUM mājaslapā.

Foto: Shutterstock.com

Teikt galvojumam jā vai nē?

Reti kurš aizņēmējs piekrīt pirmajam atrastajam piedāvājumam, tāpēc kredītu un nosacījumu salīdzināšana parasti ir pirmais solis pie aizņemšanās. Vai aizdevumi ar galvojumu ir izdevīgi aizņēmējam, vai arī labāk meklēt kredīta piedāvājumu bez nodrošinājuma? Daudzās situācijās šis jautājums ir jāpārfrāzē, jo galvojums var būt neatņemams aizdevuma nosacījums.

Galvojums vai cits obligāts kredīta nodrošinājums (īpašuma ķīla, pašvaldības galvojums, vērtspapīri) ir nepieciešams:

  • mājokļa kredītam;
  • studiju kredītam;
  • aizdevumam ar negatīvu kredītvēsturi;
  • aizdevumam parādniekiem.

Aizdevumi ar apjomīgu kredītlimitu un augstu risku tiek izsniegti tikai pret nodrošinājumu. Galvojuma nepieciešamība nav jāuztver kā traucēklis aizņēmēja ceļā – gluži otrādi, šāds nosacījums veicina atbildīgāku pieeju un motivē aizņēmēju rūpīgāk izvērtēt gan kredīta nepieciešamību, gan savas iespējas norēķināties ar aizdevēju termiņā.

Citi aizdevumi, piemēram, īstermiņa ātrais aizdevums, samērā neliels patēriņa kredīts, auto kredīts var būt piešķirti arī bez galvojuma vai ķīlas. Taču arī tie nav universāli pieejami – lai aizņemtos bez galvojuma, kredīta ņēmējam jāapliecina pietiekama maksātspēja un pozitīva kredītvēsture. Aizdevumi bez galvojuma ir tikpat nopietni finanšu pakalpojumi kā hipotekārais vai studiju kredīts, tāpēc pirms pieteikšanās jāizvērtē ne tikai plusi, bet arī iespējamie mīnusi.

Meklējot piemērotāko kredīta variantu, pievērs uzmanību visiem nosacījumiem. Galvojums, ķīla, papildu komisijas, kredītlīguma izmaiņas iespējas – šeit nav nesvarīgu detaļu. Lai aizdevumi nekaitētu Tavai finanšu stabilitātei, vienmēr iepazīsties ar pilnu kredītlīguma tekstu un objektīvi apsver savas iespējas atmaksāt aizdevumu vai kļūt par galvotāju!