9 iemesli, kāpēc jāēd diedzētas sēklas un graudi

Ziemā un pavasarī, kad mūsu organismā samazinājies vitamīnu daudzums, svarīgi to atkal palielināt, lai nostiprinātu imūnsistēmu. Diedzēti graudi un sēklas palīdzēs atjaunot vitamīnu, enerģijas un citu nepieciešamo vielu līmeni, lai Jūs justos tik pat mundrs kā iepriekš!

Diedzēšana mājās – lēti un veselībai noderīgi

Bioloģiski diedzēti graudi un sēklas pēc garšas ir tieši tādas pašas kā diedzējumi, kas nopērkami ne-ekoloģiskos veikalos, tomēr atšķiras to vērtība. Mājās diedzētas sēklas un graudi būs bagāti ar:

  • A un B grupas vitamīniem;
  • Minerālvielām;
  • Aminoskābēm;
  • Šķiedrvielām;
  • Enzīmiem un citām vielām.

Wheat Green Sprouts, A Raw Food Diet, Growing

Kā diedzējumi palīdz? Lielākā daļa izvēlas ēst diedzējumus, jo tie ir garšīgi un lieliski papildina ēdienreizes. Mēs esam apkopojuši deviņus iemeslus, kā diedzējumi noder, lai uzlabotu veselību. Regulāra diedzējumu iekļaušana ēdienkartē palīdzēs Jums:

  • Uzlabot gremošanas sistēmas darbību;
  • Nostiprināt sirds un asinsvadu darbību;
  • Veicināt organisma attīrīšanos no nevēlamajām vielām;
  • Uzlabot ādas, nagu un matu stāvokli;
  • Paaugstināt imunitāti un sniegt enerģijas devu;
  • Stabilizēt nervu sistēmu;
  • Palēnināt organisma novecošanos;
  • Pasargāt organismu no brīvo radikāļu ietekmes;
  • Uzlabot kaulu locītavu darbību.

Wholemeal Bread Roll With Alfalfa And Radish Sprouts

Ko diedzēt mājās uz palodzes?

Ja vēlaties diedzēt mājās, varat izvēlēties:

  • Graudus – kviešus, miežus, auzas un rudzus;
  • Pākšaugus – zirņus, lēcas, Ķīnas pupiņas;
  • Sēklas – kressalātu, redīsu, rutku, kāpostu, lucernas, saulespuķu un citas.

Iegādājoties vēlamās sēklas vai graudus, rūpīgi pārbaudiet, vai tie nav ķīmiski apstrādāti, kas ietekmēs uzturvielu daudzumu tajos. Lai gan graudi un sēklas nopērkami arī lielveikalos vai puķu tirdzniecības vietās, vislabāk tos iegādāties pie zemniekiem, kas nodarbojas ar ekoloģisko zemkopību. Tādā veidā varēsiet būt droši, ka iegādāsieties ne vien veselīgu, bet arī Latvijā audzētu pārtiku.

Kā diedzēt? Lūk, daži padomi!

Izvēlētās sēklas un graudus ieberiet stikla traukā un pārlejiet ar tīru ūdeni. Pēc tam pārsedziet ar salveti vai marli, kas salocīta vairākās kārtās. Trauciņu novietojiet vietā, kur tas nebūs pakļauts tiešiem saules stariem apmēram 20 līdz 30 grādu temperatūrā. Svarīgi sēklas regulāri skalot un apmaisīt, lai izvairītos no to pūšanas. To vēlams darīt vismaz reizi dienā. Asnus nevajadzētu audzēt garākus par 4cm, citādi tie paliks rūgti. Sprouted grains in glass vase

Diedzēšanas ilgums

Diedzēšanas ilgums mēdz būt no 2 līdz 7 dienām, bet pirmajiem asniem vajadzētu parādīties jau pēc trīs dienām. Jo mazāk sēkliņu traukā iebērsiet, jo ātrāk tās uzdīgs. Parasti visilgāk dīgst kressalāti un lucernas, bet visātrāk lēcas un zirņi.

 
Autors:
Par mani: Jana Kalniņa - budžeta plānošanas un privāto finanšu eksperte. Jana ieguvusi bakalaura grādu biznesa vadībā un kopš 2009.gada raksta par privātajām finansēm, budžeta plānošanu, ieguldījumu un kreditēšanas iespējām Latvijā.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *