5 Padomi – Kā izveidot istabas interjeru skolēnam?

Tuvojoties mācību gadam daudzi vecāki steidz iekārtot vai pārkārtot sava skolnieka istabu. Istabas remonts, jaunas mēbeles, pārveidots istabas zonējums – tās ir tikai dažas no pārmaiņām, kas sagaida skolnieku.

Ja tavam skolniekam gaidāms pats pirmais mācību gads, ļoti straujas pārmaiņas interjerā speciālisti neiesaka. Bērnam būs jāpierod pie skolas vides, jaunajiem klasesbiedriem un skolotājiem, tāpat arī pie atšķirīgā ikdienas ritma. Ja pārmaiņas interjerā būs krasas, iespējams, tās bērnam var izraisīt lieku stresu. Ja istaba izskatīsies kā iepriekš, bērns tajā jutīsies mierīgāk un varēs atpūsties sev zināmā vidē. Tādēļ, ja ieplānotas istabas pārvērtības, ieteicams tās paveikt jau pāris mēnešus pirms mācību gada sākuma.

Ja skolēns ir jau vecāks, arī istabas pārvērtības var būt krasākas un vecāki var rīkoties drošāk. Lūk, pieci padomi, kas palīdzēs izveidot labu istabas interjeru skolēnam.

1.       Uzzini, kas patīk pašam bērnam

Lai vieglāk izveidotu labu istabas interjeru, noteikti aprunājies ar savu bērnu. Kādas krāsas viņam patīk, kādi ir viņa iemīļotākie varoņi? Kas viņam patīk savā istabā un ko viņš vēlas tajā saglabāt? Kur jāatrodas viņa galdam? Mūsdienās pat trīs gadus veci bērni droši paziņo par savu gaumi, par apģērbu, ko vilks vai ko noteikti nenēsās. Tāpēc pilnīgi noteikti arī tavam bērnam būs savas domas. Vecākiem ievērojot vismaz daļu no viņa idejām, bērns jutīsies novērtēts, ka ir atzītas viņa idejas un pieaugušie viņu ciena. Un, protams, viņš būs vēl priecīgāks dzīvot jaunajā istabā, kas izveidota pēc viņa gaumes.

2.       Ievēro zonējumu

Vienkāršākie istabas zonējuma principi – telpa mācībām, telpa atpūtai un telpa rotaļām. Tās vari nodalīt gan ar atšķirīgiem grīdu segumiem, gan vieglām reģipša sienām – plauktiem, gan mainot sienu krāsojumu. Istabā var izveidot arī grāmatu stūri vai zaļās dabas zonu, piemēram, ielikt dažādus augus, akvāriju ar zivtiņām vai bruņurupuci. Skolnieks varēs gan atpūsties, gan mācīties kopt savus dzīvnieciņus un augus.

3.       Ievēro funkcionalitāti

  • Rakstāmgaldu ieteicams novietot vietā, kur pieejams visvairāk dienas gaismas, piemēram, pretim vai līdzās logam.
  • Izvēlies rakstāmgaldu ar regulējamu augstumu, tad to varēsi piemērot tieši bērna augumam un tas kalpos vairākus gadus. Galda augstums ir ļoti svarīgs veidojoties bērna mugurai un stājai kopumā, tam noteikti jāpievērš uzmanība.
  • Ieplāno pietiekami daudz kastu un plauktu skolnieka rotaļlietām un spēlēm.
  • Istabā bērnam būs vajadzīgs arī savs skapis un gulta. Ja istabā nav sevišķi daudz vietas, arī gultu izvēlies ar iebūvētām kastēm un šūplādēm, kurās varēs salikt mantas.

4.       Rūpīgi izvēlies krāsas

Protams, cik cilvēku, tik daudz dažādu gaumju. Mūsdienās populārākie bērnu interjeri ir izveidoti mierīgos pasteļtoņos ar spilgtiem akcentiem. Piemēram, sienas un grīda tiek apdarinātas dažādos gaišos, maigos toņos, bet mēbeles ir spilgtākas. Tāpat bieži redzams arī pretējs princips – telpas apdare ir košāka, bet mēbeles ir mierīgākos toņos. Šajās lapās Home-designing.com , Impressiveinteriordesign.com , Houseandgarden.co.uk  vari atrast idejas ierosmei.

5.       Ievēro noteikto budžetu

Ja esi stingri nolēmis, cik tērēsi skolnieka istabas pārvērtībām, ievēro šo summu. Tu vari izvēlēties vienā reizē izdarīt visus darbus vai veikt tos pa daļām, mazliet pakrājot naudu. Protams, vienmēr atceries, ka arī Viasms.lv vari saņemt naudu savu plānu īstenošanai. Pirmajā reizē tu vari saņemt līdz 200 eur, bet trešajā un nākamajās reizēs līdz pat 500 eur. Lai tev veiksmīgs vasaras noslēgums!