4 padomi festivālu apmeklētājiem

Mājas ballītes un brīvdienu vakari Vecrīgā vasarā kļūst mazāk aktuāli, jo gandrīz katru nedēļas nogali ir iespējams apmeklēt aizraujošus un iedvesmojošus festivālus ārpus pilsētas nedraudzīgajiem mūriem. Tie laiki, kad pēc kārtīga festivāla bija jādodas uz ārzemēm ir pagājuši – Latvijas festivālu piedāvājums ir tik plašs, ka sev piemērotāko var atrast visi no vecākiem ar maziem bērniem, līdz alternatīvās mūzikas cienītājiem. 

Taču, lai arī uz kāda tipa pasākumu Tu dotos – mūzikas, sporta vai sarunu festivālu – ir svarīgi būt sagatavotam vairākām dienām ārpus mājas un ierastās vides. Turklāt sagatavoties vajag gan praktiski, gan finansiāli. Lūk, četri padomi, kas Tev noderēs, gatavojoties Tevis izvēlētajam vasaras notikumam!

Parūpējies par savu miegu

Labu pasākumu, protams, ir vēlme izbaudīt pilnībā, taču vairāku dienu pasākumu bez miega pieveikt būs diez gan grūti. Tāpēc pirmais, kas Tev jāsaprot pirms došanās uz festivāli, ir iespējamie naktsmītņu varianti. Lūk, daži iespējamie varianti:

  • Gulēšana teltī. Noskaidro, vai pasākumā ir paredzēta atsevišķa telšu pilsētiņa un vai palikšana tajā ir maksas pakalpojums. Ja nepieciešams maksāt, noskaidro, vai to iespējams izdarīt vēl pirms ierašanās festivālā – tas atvieglos dzīvi pasākuma dienā. Tāpat apskati, vai Tava telts ir pietiekami labā stāvoklī, lai pasargātu Tevi no nelabvēlīgiem laika apstākļiem. Ja nav, tad pēdējais laiks iegādāties jaunāku modeli;
  • Naktsmājas pie draugiem. Iespējams festivāla norises tuvumā dzīvo kāds Tavs radinieks vai draugs. Pie pazīstamiem cilvēkiem vienmēr būs drošāk un patīkamāk;
  • Viesnīcas un viesu mājas. Ja neviens no iepriekšējiem variantiem nav pieejams vai neatbilst Tavām vēlmēm, izskati pieejamo maksas naktsmītņu piedāvājumu. Šis variants gan jāizskata laicīgi, jo pēdējā brīdī visas viesnīcas un viesu nami var būt jau rezervēti!

Saorganizē  transportu

Ja festivāls atrodas ārpus galvaspilsētas, ir nepieciešams laikus saprast, ar kādu transportu nonāksi pasākumā:

  • Ja izmantosi sabiedrisko transportu, laikus nopērc biļeti uz vajadzīgajiem reisiem, ja vien tas ir iespējams;
  • Sazinies ar draugiem, kuri arī plāno apmeklēt pasākumu – varbūt vari braukt kopā ar viņiem;
  • Ja plāno braukt ar personisko transportu, sameklē līdzbraucējus, lai brauciens būtu izdevīgāks;
  • Ja esi sportiskā noskaņojumā, vienmēr vari mēģināt uz pasākumu doties ar velosipēdu.

Lai arī kuru no šiem variantiem izvēlies, vienmēr rēķinies ar iespējamiem papildus izdevumiem transportam, ko nekad nevar zināt vai laiks nebūs pārāk lietains braukšanai ar velosipēdu, vai būs pieejamas transporta biļetes un vai būs iespējams atrast līdzbraucējus mašīnā.

Foto: Pixabay.com

Parūpējies par veselību laicīgi

Ballītes un festivāli vienmēr nāk ar papildu riskiem apmeklētāju veselībai, jo labā garastāvoklī ir vieglāk aizmirsties un iegūt neparedzētas traumas. Tāpēc laicīgi sapako savu zāļu maciņu ar šādām lietām:

  • Pretsāpju līdzekļi, kas palīdzēs gan negaidītu traumu pirmajai palīdzībai, galvassāpēm un arī atvieglos pirmās saaukstēšanās pazīmēs, ka gadīsies saķert kādu vīrusu pasākuma laikā;
  • Zāles pret vēdera kaitēm. Noderēs gan līdzekļi, kas uzlabos vēdera pašsajūtu gadījumā, ja apēsts kas nelāgs, gan tādas, kas veicinās zarnu darbību brīžos, kad vēders būs uzpūties no pārliekas aizraušanās ar ātrajām maltītēm;
  • Līdzekļi ādas kopšanai – vienmēr somā der ielikt preparātus, kas ļaus vieglāk pārciest iespējamus saules apdegumus, mazināt kukaiņu kodumus vai dezinficēt skrāpējumus.

Tāpat atceries somā ielikt apdrošināšanas karti, ka Tev tāda ir, lai jebkurā brīdī varētu saņemt ātru un izdevīgu medicīnas aprūpi.

Sagatavojies neparedzētiem izdevumiem

Vēl bez šiem izdevumiem, jārēķinās, ka festivālos būs vajadzība gan regulāri iegādāties ēdienus un dzērienu, gan nopirkt kādus darinājumus festivāla tirdziņā. Rezultātā, iespējams tēriņi festivāla ietvaros būs lielāki nekā sākumā plānots. Ja nepieciešama papildus nauda, iespējams noderēs bezprocentu kredīts. Šāds pakalpojums bieži vien ir pieejams aizdevēju jaunajiem klientiem, kam pirmais kredīts bez procentiem tiek piedāvāts uz noteiktu laika periodu, piemēram, diviem mēnešiem. Jau laikus izpēti dažādu aizdevēju piedāvājumus, lai saprastu, pie kura bezprocentu kredīts nepieciešamības gadījumā būs pieejams ātrāk un izdevīgāk. Noskaidro šādus apstākļus:

  • Kādā termiņā pirmais kredīts bez procentiem ir jāatdod un vai to iespējams atmaksāt pa daļām;
  • Kas ir jādara un kādi dati par sevi jāsniedz, lai Tev tiktu piešķirts pirmais kredīts bez procentiem;
  • Cik lielā apjomā bezprocentu kredīts Tev būs pieejams ārkārtas situācijā.

Pats galvenais ir, lai Tev būtu pieejams bezprocentu kredīts ir tīra kredītvēsture un pietiekami ienākumi. Taču ņem vērā – pat, ja Tev būs pieejams pirmais kredīts bez procentiem, tas nenozīmē, ka atkārtoti aizņemties Tev nebūs jāmaksā. Aizdevums ir maksas pakalpojums, tāpēc vienmēr pirms aizņemšanās noskaidro, cik Tev būs aizdevējam jāatdod un kādā termiņā.

Aizņemies atbildīgi, vienmēr izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!