4 ieteikumi kā izvairīties no neizdevīgas aizņemšanās

Brīdī, kad noticis kas neplānots un nepieciešami papildu līdzekļi kādas problēmas atrisināšanai, Tu vari būt pārāk satraucies un, neiedziļinoties detaļās, aizņemties neizdevīgi.

Iespējams sākumā Tu to nemaz nesaprastīsi, taču vēlāk, lai gan sākotnējo problēmu būsi atrisinājis, iespējams Tevi gaidīs citi nepatīkami pārsteigumi. Taču tam tā nav jābūt. Lai vienmēr izvairītos no neizdevīgas aizņemšanās, ievēro šos četrus ieteikumus, kas palīdzēs pieņem pārdomātus un izdevīgus lēmumus.

1. Salīdzini vairākus piedāvājumus

Lai varētu izdarīt pārdomātu izvēli, ir svarīgi, lai būtu no kā izvēlēties! Pat, ja pirmais piedāvājums Tev šķiet pievilcīgs, vienmēr ir vērts paskatīties, ko piedāvā konkurenti. Izvērtēt kredītu piedāvājumus Tev palīdzēs arī dažādas salīdzināšanas lapas, kuras viegli varēsi atrast internetā. Tajā varēsi uzzināt, ko dažādi nebanku aizdevēji Tev var piedāvāt attiecībā uz:

  • Patēriņa kredītiem;
  • Esošo kredītu pārkreditāciju vai apvienošanu;
  • Auto līzingu vai kredītiem.

Redzot, kādi ir procenti un atmaksas termiņi, varēsi izvērtēt, kura aizdevēja pakalpojums izmantot attiecīgajā situācijā.

2. Izvērtē vai ir pieejamās akcijas

Aizņemoties naudu, ir svarīgi saprast, vai papildu pamata piedāvājumam nav pieejamas arī kādas papildu akcijas, kā piemēram, pirmais kredīts bez maksas. Šādas akcijas var likt mainīt Tavas domas par konkrēta aizdevēja izvēli. Taču, ja pirmais kredīts bez maksas ir pieejams pie vairākiem kredītdevējiem, ievērtē arī citus aspektus, piemēram:

  • Cik Tev maksās otrais kredīts?
  • Cik dienās šis pirmais kredīts ir jāatdod?
  • Cik maksās kredīta pagarināšana gadījumā, ja nepaspēsi atdot visu naudu norādītajā termiņā?

Tāpat ir vērts atcerēties, ka pastāv arī citas akcijas, ne vien pirmais kredīts bez maksas – it sevišķi tad, ja esi kāda uzņēmuma patstāvīgais klients.

Foto: Pixabay.com

3. Izlasi visus noteikumus

Īpaši svarīgi aizņemoties ir izlasīt pilnīgi visus aizdevuma līguma nosacījumus, lai arī cik steidzami ir nepieciešama papildus nauda. Protams, vispirms Tu izvērtēsi galvenos rādītājs, aizpildot visus lauciņus kredīta kalkulatorā un noskaidrojot:

  • Cik daudz varēsi aizņemties?
  • Kādā termiņā noteiktais kredīts ir jāatmaksā?
  • Vai tas ir jāatmaksā pa daļām vai viss uzreiz?
  • Cik daudz šis pakalpojums Tev izmaksās?

Taču pirms kredīta ņemšanas, vienmēr atceries, ka ir vērts arī izlasīt pilno līguma tekstu, kas visdrīzāk būs atrodams Tavā lietotāja profilā. Tur Tu uzzināsi visu par saviem un aizdevēja pienākumiem un tiesībām. Ja Tev kaut kas līgumā nav skaidrs, tad nebaidies uzrunāt aizdevēja pārstāvjus, lai visu nesaprotamo Tev paskaidro.

4. Izvērtē aizdevēja reputāciju

Lai gan labs piedāvājums vienmēr var būt kārdinošs, taču vienmēr rūpīgi jāizvērtē, vai Tavs nolūkotais aizdevējs ir nopietns tirgus spēlētājs. Ja redzi labu piedāvājumu, bet kredītdevēja vārds Tev neko neizsaka – vai nu veic pamatīgāku izpēti par šo uzņēmumu, vai vienkārši izvēlies citu. Lielākie nebanku aizdevēji rūpējas par savu reputāciju un uzņēmuma pakalpojumu kvalitāti, līdz ar to Tu vienmēr varēsi būt drošs, ka aizņemšanas process būs caurskatāms un bez slēptām izmaksām. Mazs un tirgū nesen ienācis spēlētājs ne vienmēr var šo garantēt. Tāpat vienmēr pievērs uzmanību tam, vai kredītdevējs ir atbilstoši sertificēts un vai mājaslapā pieejamā informācija par uzņēmumu ir izvērsta un precīza.

Jebkurā gadījumā, lai arī ko Tu aizņemtos – vai tas būs pirmais kredīts bez maksas vai atkārtots kredīts par noteiktu samaksu, vienmēr aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas kredītu atdot!