10 padomi mājas uzkopšanai

Lai kārtējā mājas uzkopšana nesagādātu problēmas un stresu, piedāvājam padomus, kas atvieglos tava mājokļa uzkopšanas darbus un palīdzēs strukturēt veicamos pasākumus.

1.    Darāmo darbu plāns un tiem paredzētais laiks

Zināms, ka visa pamatā ir plāns un tikai tad darbība. Pirms sākt mājas uzkopšanu, izveido darāmo darbu sarakstu un paredzi tiem aptuveno laiku. Šāds plāns tev palīdzēs strukturēt savu darba kārtību un saprast, cik daudz laika aizņems mājas uzkopšana.

2.    Veic mājas inventarizāciju – atbrīvojies no liekā

Tev noteikti ir iekrājušās mantas, kuras neesi ilgāku laiku izmantojis un no kurām ir žēl šķirties. Vienmēr doma „Varbūt noderēs!” kavē atbrīvoties no nevajadzīgām lietām, tādējādi nerodas vieta jaunajam. Neļauj sev apaugt ar mantām!

3.    Uzkop māju videi draudzīgi

Daudzu tīrīšanas līdzekļu sastāvā ir sārmi vai skābe, tomēr pastāv dažādas alternatīvas, kā uzkopšanas darbus veikt videi un tev saudzīgākā veidā – pēc senču metodēm. Ieskaties padomos un uzkop videi draudzīgi!

4.    Katrai telpai sava kārta

Lai mājas uzkopšana neradītu lielu stresu un haosu, uzkop to secīgi. Sāc ar virtuvi, nomazgājot visus netīros traukus, uzpucējot virsmas, un lēnām virzies pa telpām secīgi tālāk – viesistaba, guļamistaba, beidzot ar vannasistabu. Atceries, ka putekļi ceļas augšup, tāpēc labāk sāc ar apakšējiem plauktiem, virsmām un virzies augšup.

5.    Sapucē arī augus

Ja tavu dzīvesvietu mājīgāku padara augi, veic to profilaktisko uzkopšanu. Ja augi ir bagāti ar lapām, noslauki tās ar samitrinātu drānu vai pat noskalo zem aukstas dušas. Neaizmirsti tos bagātināt ar tiem nepieciešamajiem minerāļiem. Šeit uzzini, kādi istabas augi un kā tie pēc Fen šui ietekmē cilvēku.

6.    Mājokļa pārvērtības

Ja vēlies kādas pārmaiņas, veic mājokļa pārkārtošanu vai maini krāsu gammu! Samaini vietām mēbeles vai iegādājies vietā jaunas. Varbūt esošais iekārtojums vai interjers liekas pārāk pierasts un garlaicīgs un tas liek telpā uzturēties tikai neilgu brīdi.

7.    Ledusskapis

Uzkopojot māju, neaizmirsti par ledusskapi. Tas ir mājoklis taviem produktiem, ēdienam, tāpēc arī tur ir jāuztur ēdiena uzglabāšanai labvēlīgi apstākļi. Tā tīrīšanai izmanto sodu un ūdeni. Apskati ceļvedi – kā pareizi ledusskapī uzglabāt pārtiku un kuros plauktos to likt.

8.    Laba miega pamatā – tīra guļasvieta!

Lai pēc labi padarītā darba būtu patīkama atpūta un labs miegs, ar putekļu sūcēju izsūc gultas matraci un nomaini gultas veļu. Te ir pāris galvenie soļi guļamistabas uzkopšanai.

9.    Attīri mājas enerģētiku!

Kā punkts uz „i” ir pēdējais no mājas uzkopšanas padomiem – telpu vēdināšana. Svaigais gaiss nodrošinās ne tikai svaigumu tavā mājoklī, bet arī aizkliedēs specifiskās smaržas, ko radījuši tīrīšanas līdzekļi. Ieskaties TOP 10 padomos, kā uzlabot mājas enerģētiku.

10. Darba pienākumu sadale
Ja tu dzīvo kopā ar vēl pāris cilvēkiem, neuzkrauj visus darbus sev! Sadali pienākumus ar savu mājokļa biedru, un šim labi var noderēt uzkopšanas plāns, kur atzīmēt veicamā darba izpildītāju. Uzkopšanas darbi ritēs ne tikai ātrāk, bet arī jautrāk!