Vai patēriņa kredīts atbilst Jūsu vajadzībām?

Nopietni un lieli mērķi nereti prasa ievērojamas investīcijas. Daudzi no mums mazāku un lielu sapņu piepildīšanai cenšas iekrāt nepieciešamos naudas līdzekļus, taču diemžēl ne visiem šāda iespēja ir pieejama. Taču tam noteikti nevajadzētu būt par šķērsli mērķu sasniegšanā. Jau daudzus gadus visā pasaulē, tostarp Latvijā ir pazīstami patēriņa kredīti, kurus cilvēki izmanto dažādiem nolūkiem. Šajā rakstā iepazīsimies ar šo aizdevumu veidu tuvāk, lai palīdzētu saprast, vai patēriņa kredīts atbilst arī Jūsu vajadzībām?

Kas ir patēriņa kredīts?

Daudzi no mums ir dzirdējuši par patēriņa kredītiem, taču ne visi izprotam to pamata būtību. Patēriņa kredīts ir finanšu pakalpojums, kura ietvaros cilvēki var aizņemties lielāku naudas summu ar ilgāku atmaksas termiņu, lai iegādātos kādu preci vai pakalpojumu. Kā jau šī aizdevuma nosaukums vēsta, sākotnēji patēriņa kredīts privātpersonām tika piedāvāts dažādu patēriņa preču iegādei, piemēram, lai nopirktu jaunu sadzīves tehniku vai mēbeles. Taču ar laiku cilvēku vajadzības un arī kredīta pielietojums ir mainījies, ietverot daudz plašāku pielietojumu spektru. Lai arī kādam mērķim Jūs vēlētos izmantot patēriņa kredītu, ņemiet vērā, ka šis aizdevuma veids ir paredzēts nopietnām, pārdomātām vajadzībām.

Kam visbiežāk izmanto patēriņa kredītu?

Jebkurš aizdevums, tajā skaitā, patēriņa kredīts internetā, nozīmē saistības, kuras jāuztver atbildīgi. Pirms piesakāties aizdevumam, izvērtējiet, kam Jums nauda nepieciešama. Tas palīdzēs saprast, vai patēriņa kredīts tiešām atbilst Jūsu vajadzībām. Piedāvājam noskaidrot populārākos mērķus, kam cilvēki visbiežāk izmanto patēriņa kredītu.

  • Auto iegāde vai remonts

Mūsdienās automašīna daudziem cilvēkiem vairs nav luksusa prece, bet gan ikdienišķa vajadzība, bez kuras nevar iztikt. Gan pašiem jātiek uz darbu un atpakaļ mājās, gan arī bērni jāved uz skolu vai bērnudārzu. Ja rodas apstākļi, kad esošais transportlīdzeklis vairs nespēj kvalitatīvi pildīt savu funkciju, cilvēki bieži vien apdomā dažādus risinājumus, tostarp auto remontu vai jaunas mašīnas iegādi. Un šo mērķu piepildīšanai piemērots variants var būt patēriņa kredīts bez ķīlas.

  • Mājokļa remonts

Mūsu mājas ir vieta, kur vēlamies justies droši un patīkami. Tāpēc arī liela daļa cilvēku labprāt izvēlas ieguldīt līdzekļus dzīves apstākļu uzlabošanā, proti, veicot remontu dzīvoklī vai mājā. Īpaši vērtīgi remontu veikt tad, ja redzams, ka šķietami nelielas problēmas ar laiku varētu radīt apjomīgus zaudējumus. Noformējot patēriņa aizdevumu remonta vajadzībām, cilvēki izmanto līdzekļus nepieciešamo uzlabojumu veikšanai tieši tad, kad tas visvairāk nepieciešams.

  • Medicīnas pakalpojumi

Laba veselība ir ikviena dzīves pamata mērķis, tādēļ par to ir jārūpējas. Ja pēkšņi rodas vajadzība izmantot ārstniecības pakalpojumus, piemēram, jāveic operācija, jādodas pie zobārsta, nepieciešama rehabilitācija vai zāļu iegāde, patēriņa kredīts reizēm ir variants, kas var palīdzēt tieši tad, kad katrai dienai ir nozīme.

  • Izglītības iegūšana – reizēm viss, kas pietrūkst ceļā uz sapņu profesiju, ir vajadzīgās izglītības iegūšana. Šādu nozīmīgu mērķu sasniegšana var pilnībā izmainīt mūsu dzīvi, tādēļ uz to rēķina taupīt nevajadzētu. Ja esat pārliecināti, ka tiešām vēlaties mācīties, aizdevums var palīdzēt šo sapni piepildīt. Turklāt patēriņa kredītu mēdz izmantot ne vien studiju maksas segšanai, bet arī ikdienas vajadzībām, lai papildus mācībām nebūtu jāuztraucas par došanos uz darbu.
  • Sadzīves tehnikas iegāde

Vai spējat savu ikdienu iedomāties bez tādām lietām kā veļasmašīna, ledusskapis vai plīts? Sadzīves tehnika kļuvusi par neatņemamu mūsu dzīves daļu, tādēļ, ja tā sabojājas, pēc iespējas ātrāk meklējam risinājumus, proti, ja iespējams, vedam ierīci uz remontu vai iegādājamies jaunu. Lielākas preces, piemēram, ledusskapis vai veļas mašīna, maksā vairākus simtus eiro, un ne visiem šāda summa uzreiz ir pieejama. Ilgtermiņa kredīts bez ķīlas ļauj pirkumu veikt uzreiz, pakāpeniski atmaksājot summu ilgākā laikā.

Kādēļ cilvēki izvēlas patēriņa kredītu?

Katram aizdevumam ir savas unikālās īpašības un priekšrocības, kuras patērētāji novērtē un vēlas izmantot. Patēriņa kredītam daudzi cilvēki dod priekšroku vairāku iemeslu dēļ:

  • Iespēja atmaksāt aizdevumu ilgākā laika periodā – noformējot kredītu, mēs apzināmies to, ka katru mēnesi būs jāmaksā noteikta summa. Jo kopējais atmaksas termiņš ir īsāks, jo lielāka summa jāmaksā katru mēnesi, un tas savukārt rada papildu stresu. Patēriņa kredīti internetā pieejami ar atmaksas periodiem, kurus mēra gados, nevis mēnešos. Nereti maksimālais laiks, kādā var atmaksāt kredītu, var būt pat 10 gadi;
  • Var aizņemties lielāku naudas summu – kā jau minējām, nopietnu mērķu sasniegšanai nereti nepieciešams vairāk naudas un šāda apjoma iekrājumi nav pieejami visiem. Taču tas nenozīmē, ka ieceres nav iespējams piepildīt. Ja zināt, kas ir patēriņa kredīts, spējat arī izmantot tā sniegtās iespējas, proti, aizņemties lielāku naudas summu, lai sapņus piepildītu jau tagad, bet naudu pakāpeniski atmaksātu vēlāk;
  • Nav vajadzīga ķīla – noformējot aizdevumu, daudziem no mums ir svarīgi, lai nebūtu ne par ko vairāk jāuztraucas, izņemot pašu kredītu. Ja vēl jādomā par ķīlu, tas rada papildu stresu aizņēmējam. Patēriņa aizdevums lielākoties ir ilgtermiņa kredīts bez ķīlas, tāpēc arī daudzi cilvēki izvēlas tieši šo variantu.
  • Iespējām atbilstošas procentu likmes – lai arī aizdevēji katru pieteikumu izskata un izvērtē individuāli, ilgtermiņa aizdevumi visbiežāk ir tie, kuriem sastopamas draudzīgākas procentu likmes. Tieši šis ir viens no faktoriem, kas noteikti jāņem vērā, izvēloties aizdevēju. Ir vērts salīdzināt vairākus piedāvājumus, lai saprastu, kurš ir izdevīgākais patēriņa kredīts.
  • Ātra un vienkārša noformēšana – mūsdienās cilvēkiem ir augušas prasības pret dažādu pakalpojumu saņemšanu. Mums vairs nav laika iet uz birojiem, aizpildīt kaudzes ar dokumentiem un gaidīt rindās. Ja ir iespēja iegūt vajadzīgo ātri, no jebkuras vietas, to arī izmantosim. Patēriņa kredīti internetā to arī nodrošina, protams, aizdevēju darba laikā.

Ko aizdevēji visbiežāk ņem vērā, piešķirot patēriņa kredītu?

            Ikviena kredītiestāde, saņemot pieteikumu aizdevumam no personas, to rūpīgi izvērtēs, ņemot vērā dažādus kritērijus. Ir individuāli kritēriji, kas mēdz atšķirties, taču vairums no tiem ir kopīgi lielākajai daļai kredītiestāžu:

  • Vecuma ierobežojums – naudas aizņemšanās ir nopietnas saistības, tāpēc šo pakalpojumu parasti piedāvā cilvēkiem vecumā no 20 līdz 70 gadu vecumam;
  • Oficiālu ienākumu esamība – lai saprastu, vai persona spēs aizdevumu atmaksāt, aizdevējs izvērtē viņas maksātspēju. Šeit vērā tiek ņemts, vai Jums ir oficiāli, regulāri ienākumi, kā arī, kāds ir to apjoms;
  • Dzīvesvieta Latvijā – kredīta saņemšanai aizdevēji parasti nosaka prasību, ka aizņēmēja pastāvīgajai dzīvesvietai jābūt reģistrētai Latvijā;
  • Bankas konts – lai saņemtu aizdevumu, ir jāatver konts kādā no Latvijas bankām;
  • Pozitīva kredītvēsture – izvērtējot pieteikumu, aizdevējs noteikti ņems vērā arī Jūsu iepriekšējo finanšu saistību izpildes disciplīnu jeb kredītvēsturi. Ja tā ir pozitīva, Jums nav, par ko satraukties.

Vai patēriņa kredīts ir tas pats, kas kredītlīnija?

Šobrīd aizdevumu pasaulē ir pieejami daudz dažādi kredīti, no kuriem patērētāji var izvēlēties sev piemērotāko. Mūsdienās plašu popularitāti ir ieguvušas arī kredītlīnijas. Šie aizdevumi darbojas citādāk nekā patēriņa kredīts, un to ir vērts zināt, ja vēlaties saprast, kurš no variantiem ir Jums piemērotāks.

Īpašības, kas raksturīgas kredītlīnijai:

  • Elastīgs aizdevuma veids, kuru izmanto dažādām steidzamām un mainīgām vajadzībām, kad nepieciešamā gala summa nav konkrēti zināma;
  • Procentus maksā tikai par summu, kas izmantota no pieejamā kredītlimita;
  • Pieejamās summas parasti ir vidēja apjoma, ar vidēji ilgu atmaksas termiņu;
  • Kredītiestāde izskata personas pieteikumu un piedāvā viņai pieejamo kredītlimitu. Klients tad naudu no šī kredītlimita var izņemt un izmantot pilnā apjomā vai pa daļām;
  • Pieejami dažādi ikmēneša maksājumu veidi – parasti var maksāt vai nu minimālo noteikto summu, iemaksāt vairāk, ja tas iespējams, vai arī atdot aizdevumu pilnībā. Jo ātrāk summu atmaksāsiet, jo mazāk iztērēsiet procentos;
  • Nauda klientam visbiežāk uzreiz pieejama kontā, bez komisijas maksām.

Ar ko patēriņa kredīti atšķiras no ātrajiem kredītiem?

Ātrie kredīti ir aizdevumi, kas savu popularitāti ieguva pirms vairākiem gadiem. Salīdzinot ar šo aizdevumu veidu, patēriņa kredīti internetā darbojas citādāk. Pirmkārt, atšķirīga ir pieejamā summa, kas ātrajiem kredītiem visbiežāk ir pāris simtu eiro apmērā, bet patēriņa kredītiem – pat 10 000 eiro. Arī atmaksas termiņi ir dažādi. Ātrie kredīti tika radīti kā īstermiņa aizdevumi, bet patēriņa kredīts ir ilgtermiņa aizdevums..

Patēriņa kredīts var būt noderīgs dažādās situācijās, un katram tās var būt atšķirīgas. Tāpēc, lai saprastu, vai šis aizdevumu veids ir Jums piemērotākais, vispirms izvērtējiet, cik liela summa ir vajadzīga un cik ilgā laikā to varēsiet atmaksāt. Tāpat neaizmirstiet salīdzināt vairākus pakalpojumu sniedzējus.