Kredītlīnija vai patēriņa kredīts: Ko izvēlēties?

Ņemot vērā dažādās kredītņēmēju prasības un vajadzības, kredītdēvēji piedāvā dažādus finanšu risinājumus – aizdevumus konkrētam mērķim, patēriņa kredītus un arī kredītlīniju. Lai saprastu, kurš no piedāvātajiem pakalpojumiem ir piemērotākais konkrētajā situācijā, ir jāzina vairāk par katru kredīta veidu un to būtiskākajām atšķirībām. Šoreiz plašāk par diviem aizdevuma veidiem – patēriņa kredītu un kredītlīniju.

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir ilgtermiņa aizdevums, kas ir pieejams gan pie banku, gan nebanku kredītdēvējiem. Parasti tā ir iespēja saņemt līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro, atmaksu veicot ilgākā laika posmā – saskaņā ar ikmēneša maksājumu grafiku.

Patēriņa kredīts noder tad, ja naudas līdzekļi ir vajadzīgi kādam konkrētam mērķim, piemēram, jaunas sadzīves tehnikas iegādei. Atšķirībā no aizdevumiem, kas paredzēti kādam konkrētam mērķim (piemēram, auto iegādei), patēriņa kredītu var tērēt pēc saviem ieskatiem – mērķis aizdevuma pieteikumā nav jānorāda.

Aizdevuma apmērs un atmaksas termiņš ir atkarīgs gan no kredītņēmēja maksātspējas, gan no konkrētā aizdevēja piedāvājuma. Uzmanība ir jāpievērš ne tikai maksimālajai, bet arī minimālajai pieejamai kredīta summai.

Pirms patēriņa kredīta noformēšanas ir svarīgi iepazīties ar līguma nosacījumiem, lai būtu pārliecība, ka tiek izdarīta labākā izvēle.

Kredītlīnija

Lai arī kredītlīnija, tāpat kā patēriņa kredīts, ietilpst ilgtermiņa aizdevumu kategorijā, tomēr šim aizdevuma veidam ir dažas atšķirīgas iezīmes.

Patēriņa kredīts atrodams gan banku, gan nebanku kredītdēvēju piedāvājumā, savukārt kredītlīnija lielākoties ir nebanku kredītdēvēju sniegto pakalpojumu klāstā, un tā ir noformējama tiešsaistē.

Kredītlīnija internetā savā ziņā atgādina banku izsniegto kredītkarti. Tā ir iespēja iepriekš noteikta limita ietvaros aizņemties tik reižu, cik nepieciešams. Atšķirībā no patēriņa kredīta, kas paredz, ka visa piešķirtā naudas summa uz reģistrācijas brīdī norādīto bankas kontu tiek pārskaitīta uzreiz, kredītlīnijas summu var izņemt pa daļām. Piemēram, ja piešķirtais kredītlimits ir 2000 EUR, tad kredītņēmējs var sākumā izņemt, piemēram, 1000 EUR, pārējo pieejamo summu atstājot citai reizei, kad atkal būs tāda vajadzība.

Būtiski ir arī tas, ka šajā gadījumā maksājumi ir jāveic tikai par izmantoto summu. Tātad – ja kredītlīnija ir noformēta, bet netiek izmantota, nekādi maksājumi nav jāveic. Savukārt, ja pieejamā kredītlīnijas summa ir daļēji vai pilnībā izmantota, ir jāveic ikmēneša maksājums. Ņemot vērā izmantoto summu, tiek noteikts ikmēneša minimālais maksājums, kas jāsamaksā noteiktajā termiņā, taču kredītņēmējs var veikt arī lielāku maksājumu vai atmaksāt visu izmantoto kredītlīnijas summu uzreiz. Turklāt ar katru veikto maksājumu pieejamā kredītlimita summa atkal atjaunojas.

Kredītlīnija ir aizdevums, kas var noderēt dažādās dzīves situācijās – gan svarīgiem pirkumiem, gan citiem tēriņiem. Turklāt noteiktā kredītlimita ietvaros ir iespējams saņemt papildu summu arī tad, ja iepriekš izņemtā summa vēl nav pilnībā atmaksāta. Šādi nosacījumi sniedz zināmu drošību krīzes situācijās – tie paredz, ka varēsiet saņemt papildu naudas summu ikvienā brīdī, kad tas būs nepieciešams. Protams, nepārsniedzot kredītlimitu.

Tā, piemēram, ja kredītlīnija tiek izmantota mājokļa remonta vajadzībām, un pēc tā pabeigšanas saprotat, ka ir nepieciešama arī jauna sadzīves tehnika, Jūs varat saņemt šim pirkumam vajadzīgo summu. Jāņem gan vērā tas, ka tādā gadījumā tiks mainīta arī minimālā ikmēneša maksājuma summa.

Kredītlimits tiek noteikts individuāli, ņemot vērā aizdevēja nosacījumus un kredītņēmēja maksātspēju.

Patēriņa kredīts vai kredītlīnija: Ko izvēlēties?

Izvērtējot šo abu aizdevumu specifiku, piemērotāko izvēli izdarīt ir vienkāršāk. Kā jau redzams, patēriņa kredīts vairāk ir piemērots tad, ja uzreiz ir konkrēti zināms, kāda naudas summa būs vajadzīga konkrētā mērķa sasniegšanai. Piemēram, ja Jums ir vajadzīgi 1500 EUR datortehnikas iegādei, noformējiet patēriņa kredītu noteiktajā apmērā un atmaksājiet to izvēlētajā termiņā, piemēram, 3 gadu laikā.

Kredītlīnija, savukārt, piedāvā elastīgākus saņemšanas un atmaksas nosacījumus. Tā var noderēt situācijās, kad kopējās ieceres izmaksas vēl nav zināmas. Piemēram, uzsākot vērienīgus mājokļa labiekārtošanas darbus, precīzas izmaksas paredzēt ir grūti. Tad var noderēt kredītlīnija, kas ļaus ieceri īstenot līdz galam, neļaujot neparedzētiem izdevumiem apturēt vai atlikt mērķa sasniegšanu. Tāpat kredītlīnija internetā var noderēt neparedzētu un steidzamu tēriņu segšanai.

Ko ņemt vērā pirms aizdevuma noformēšanas?

Neatkarīgi no tā, kāda veida aizdevums tiek izvēlēts, ir svarīgi izvērtēt visus riskus. Īpaša uzmanība ir jāpievērš diviem faktoriem – kopējai aizdevuma summai un ikmēneša maksājuma apmēram. Pārliecinieties par to, ka abas šīs summas atbilst Jūsu maksātspējai un neradīs iztrūkumu personīgajā budžetā.

Tāpat, ņemot vērā, ka, piemēram, kredītlīnijas noformēšanas gadījumā, nauda ir salīdzinoši vienkārši pieejama, pastāv risks aizņemties vairāk nekā tas patiesībā ir nepieciešams. Šajā gadījumā jāievēro pārdomātas aizdevuma noformēšanas pamatprincipi un vēlmes jāsaskaņo ar reālajām iespējām.

Pirms kredīta noformēšanas jāiepazīstas ar aizņemšanās nosacījumiem.

  • Būtisks faktors ir vecuma ierobežojums. Vairums patēriņu kredītu pieejami kredītņēmējiem, kuri sasnieguši 20 gadu vecumu. Arī kredītlīnija no 20 gadiem ir vairāku aizdevēju piedāvājumā;
  • Otrs kritērijs, kas tiek izskatīts, ir kredītņēmēja maksātspēja. No tās atkarīgs ne tikai aizdevēja lēmums par kredīta piešķiršanu, bet arī izsniegtā aizdevuma apmērs. Kredītlīnijas gadījumā kredītņēmēja finansiālais stāvoklis tiešā veidā ietekmē piešķirtā kredītlimita apmēru;
  • Trešais aspekts, kam tiek pievērsta uzmanība, ir kredītvēsture. Lai saņemtu jebkuru aizdevumu, tai jābūt pozitīvai.

Tikpat būtiski ir izlasīt līguma nosacījumus, uzmanību pievēršot procentu likmei, maksājumu grafikam un citām būtiskām niansēm. Jautājumu gadījumā vienmēr sazinieties ar kredītkompānijas darbiniekiem – tā izvairīsieties no nepatīkamiem pārsteigumiem nākotnē.

Elastīgais aizdevums pie VIASMS.lv

Mēs, VIASMS.lv, ņemot vērā kredītņēmēju dažādās vajadzības, saviem klientiem piedāvājam elastīgo aizdevumu. Tā ir iespēja klientam pašam regulēt kredīta atmaksas termiņu un apmēru. Tiek noteikts minimālais maksājums, kas mēneša ietvaros ir jāatmaksā, taču viss pārējais ir atkarīgs no kredītņēmēja tā brīža finansiālajām iespējām. Aizdevumu ir iespējams atmaksāt arī ātrāk, maksājot procentus tikai par periodu, kurā aizdevums tiek izmantots.

Elastīgais aizdevums pieejams:

  • Bez noformēšanas maksas un komisijas;
  • Ar iespēju aizņemties papildu summu noteiktā kredītlimita ietvaros;
  • Ar ātru izmaksu kredītņēmēja bankas kontā.

Pie mums ir iespējams aizņemties līdz pat 5000 EUR, saņemot 100% atlaidi pirmajam aizdevumam.

Kā atmaksāt aizdevumu?

  • Izvēlieties vienu no opcijām: maksājiet tikai minimālos ikmēneša maksājumus vai veiciet pilnu kredīta atmaksu jebkurā laikā;
  • Kredīta atmaksas termiņš ir no 61 dienas līdz pat 10 gadiem, ar iespēju atmaksu veikt arī ātrāk;
  • Maksājot lielāku ikmēneša maksājumu varat samazināt gan kredīta kopējās izmaksas, gan atmaksas termiņu.

Izvēlieties aizdevumu gudri un aizņemieties atbildīgi!