Kredītlīnija vai ātrais aizdevums? Uzzini, kā atšķiras interneta kredīti!

Foto: Pexels.com

Ikviens cilvēks vēlas aizņemties ar maksimāli izdevīgiem nosacījumiem, tāpēc, jo vairāk piedāvājumu, jo vieglāk atrast piemērotāko kredīta variantu. Mūsdienās nebanku aizdevumu nozarē ir pieejami ne tikai ātrie kredīti, bet arī kredītlīnija. Tas ir tikpat operatīvs aizdevuma veids, taču kredītlīnija nav identiska ātrajam kredītam. Ja Tu vēlies uzzināt, kādās situācijas labāk izmantot kredītlīniju, un kādās – ātro kredītu, izlasi mūsu jauno rakstu!

Kredītlīnija – ilgtermiņa finanšu atbalsts

Pirms apskatam kredītlīniju, noskaidrosim, kas ir ātrais kredīts? Ātrajiem kredītiem ir šāds nosaukums divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, ātro kredītu var saņemt jau pieteikšanās dienā, un tas ir visoperatīvākais aizdevums patērētāju kredītu nozarē. Otrkārt, ātrais kredīts ir ātri jāatmaksā, jo maksimālais kredīts termiņš ir 30 dienas. Ātrais kredīts var būt parocīgs steidzamās un neplānotās situācijās, taču tas nav paredzēts ilgtermiņa tēriņiem.

Salīdzinājumā ar ātro kredītu, kredītlīnija ir elastīgāka un piemērota ne tikai tūlītējiem pirkumiem, bet arī nākotnes plāniem. Kredītlīnija nodrošina aizņēmējam piekļuvi individuāli noteiktam kredītlimitam, no kura pēc nepieciešamības var izņemt dažādas summas.

Galvenā kredītlīnijas un ātrā kredīta atšķirība ir aizdevuma summas izmantošana:

  • ātrais kredīts tiek pilnā apjomā pārskaitīts uz aizņēmēja bankas kontu. Aizņēmējs var neizmantot aizdevumu vai iztērēt to tikai daļēji, taču procentu likme tiek piemērota kopējai aizdevuma summai un tiek aprēķināta no kredīta pārskaitīšanas dienas;
  • kredītlīnija ļauj aizņēmējam pašam lemt, cik daudz naudas izņemt katrā izmantošanas reizē. Kredītlīnija var tikt izmantota uzreiz pēc aizdevuma apstiprināšanas vai vēlāk. Procenti tiek iekasēti tikai par izņemtajām summām, nevis par pilnu kredītlimitu. Ja kredītlīnija netiek izmantota, bet paliek kā rezerve nākotnei, par to parasti nav jāmaksā ne procenti, ne apkalpošanas maksa.

Vai tas nozīmē, ka kredītlīnija vienmēr ir izdevīgāka? Tas ir atkarīgs no Tavas situācijas un prioritātēm. Ja nauda ir nepieciešama vienam konkrētam pirkumam un nākotnē Tu neplāno aizņemties papildus, vienkāršāks risinājums ir ātrais kredīts. Turklāt nebūt ne vienmēr ātrā aizdevuma izmaksas ir lielas – piemēram, mēs, VIA SMS, piedāvājam pirmo kredītu ar 100% atlaidi komisijas maksai.

Foto: Sutterstock.com

Bet, ja Tu vēlies nodrošināt sev papildu finanšu drošības spilvenu, kredītlīnija var būt parocīga. Kredītlīnija ļauj pielāgot kopējo aizdevuma summu un atmaksas termiņu aizņēmēja finanšu iespējām. Iztērēto summu var atmaksāt ātri, tādējādi ietaupot uz procentiem, vai arī veikt atmaksu pakāpeniski, ik mēnesi veicot minimālās iemaksas. Atmaksājot iztērēto, Tu vari aizņemties atkal, viena kredītlīnijas līguma ietvaros. Kredītlīnija var būt ērtāka un vieglāka izmantošanā, ja nauda ir nepieciešama ilgtermiņa tēriņiem, piemēram:

  • mācībām;
  • ārstēšanai;
  • remontam u.c.

Kredītlīnija un ātrais kredīts nav savstarpēji aizvietojami, jo katram aizdevuma veidam ir savas priekšrocības. Un tomēr šiem aizdevumiem ir arī kopīgas iezīmes. Lasi tālāk, lai uzzinātu, kādas tās ir!

Kredītlīnija un ātrais kredīts: 2 kopīgie faktori

  1. Kredīti internetā

Gan ātrais kredīts, gan kredītlīnija ir nebanku kreditoru aizdevumi, kas pieejami tiešsaistē. Šādi pakalpojumi strādā pēc vienādas, vienkāršas shēmas:

  • potenciāls klients piesakās aizdevumam vai kredītlīnijai, izmantojot pieteikšanās formu kreditora mājaslapā;
  • kreditors nekavējoties izskata saņemto pieteikumu un pārbauda informācijas patiesumu, izmantojot dažādus elektroniskos avotus: Kredītu reģistru, parādvēstures datubāzes utt.;
  • ja klienta profils atbilst aizdevēja prasībām, aizdevējs nosūta klientam apstiprinošo īsziņu un pārskaita prasīto summu vai atver kredītlīnijas kontu līgumā noteiktajā termiņā.

Parasti aizņēmējs saņem piekļuvi aizdevuma summai 10 – 15 minūšu laikā*. Ja pieteiktais kredītlimits ir lielāks par 427 eiro, aizdevējam ir tiesības pieprasīt ienākumus apliecinošos dokumentus. Dokumentu izskatīšana var padarīt pieteikšanās procesu laikietilpīgāku, taču vairumā gadījumu gan kredītlīnija, gan ātrais kredīts tiek apstiprināti pieteikšanās dienā.

  1. Kredīts ar konkrētu atmaksas termiņu

Lai gan salīdzinājumā ar ātro kredītu kredītlīnija ir elastīgāka, tai arī ir stingrs atmaksas grafiks. Galvenā atšķirība ir tajā, ka ātrais kredīts jāatmaksā vienā mēneša laikā, bet kredītlīnija ļauj segt parādsaistības pakāpeniski. Taču arī tad, ja būsi izvēlējies kredītlīniju, Tev būs jāievēro kredītlīguma noteikumi:

  • minimālais ikmēneša maksājums. Tas var būt atkarīgs no iztērētās summas vai fiksēts, piemēram, vismaz 20 eiro mēnesī;
  • kredīta termiņš. Par nokavētām dienām tiek iekasēta soda nauda, tāpēc kredītlīnijas termiņiem jāseko tikpat uzmanīgi, kā ātrā kredīta atmaksas datumam.

Ikviens aizdevums, neatkarīgi no procentu likmes un atmaksas termiņa, nozīmē papildu izmaksas. Raksta noslēgumā stāstām par atbildīgas aizņemšanās vadlīnijām – izlasi un iegaumē!

Foto: Pixabay.com

Aizņemies atbildīgi un samazini kredītriskus!

Kredītlīnija un citi aizdevumu veidi ir pakalpojumi personām ar atbilstošu maksātspēju un regulāriem ienākumiem. Lai kredītlīnija neradītu liekus sarežģījumus, pirms aizņemšanās izvērtē:

  • savas iespējas atmaksāt aizdevumu termiņā;
  • aizdevuma nepieciešamību;
  • savu maksātspēju pēc kredīta maksājumu veikšanas.

Tev jābūt pārliecinātam, ka varēsi veikt regulārus maksājumus no personīgajiem līdzekļiem, un ka aizņemšanās neradīs hronisko naudas trūkumu. VIA SMS atgādina – gan kredītlīnija, gan ātrais kredīts ir paredzēti pārdomātiem tēriņiem, nevis impulsīviem pirkumiem. Samēro kredītlimita apjomu ar savu maksātspēju un pārliecinies, ka pārzini aizdevuma nosacījumus!

* – kreditora darba laikā un vienas bankas ietvaros