Kāds patiesībā ir ātrais kredīts: atspēkojam izplatītākos mītus par naudu

Finanšu pratība ir viena no svarīgākajām prasmēm mūsdienu cilvēka dzīvē. Ja Tu zini, kā apieties ar naudu, vari sasniegt vairāk, taču pareizo finanšu ieradumu veidošanai traucē mīti par naudu. Šajā rakstā mēs atspēkojam izplatītākos aizspriedumus par īstermiņa aizdevumiem un pierādām, ka ātrais kredīts var būt noderīgs. Lasi tālāk un uzzini vairāk!

Mīts Nr.1: ātrais kredīts ir neizdevīgs

Izdevīgums nav labākais kritērijs, ko izmantot, runājot par aizdevumiem. Gan ātrais kredīts, gan hipotēka vai auto līzings nozīmē tēriņus. Iegādāties preci par pilnu summu vienmēr ir izdevīgāk, nekā pirkt kredītā, taču šādu greznību ne vienmēr var atļauties. Tāpat arī online kredīts ļauj tikt galā ar neieplānotiem tēriņiem, aizņemoties salīdzinoši nelielu summu uz 30 dienām.

Vēl joprojām Latvijā ir pieejami ātrie kredīti ar 100% atlaidi procentu maksai. Ja aizņēmēja maksātspēja ļauj segt kredītu vienā maksājumā jau no nākamās algas, šāds aizdevums ir vistuvākais izdevīga kredīta apzīmējumam. Arī mēs, VIA SMS, piedāvājam jaunajiem klientiem aizņemties bez procentiem.

Foto: Shutterstock.com

Mīts Nr.2: kredīti iedzen parādos

Latvijas Bankas kredītu statistika liecina, ka 2018. gada 2. ceturksnī kredītiestāžu kopējais saistību atlikums bija 16 080.7 milj. eiro. No tiem kavēto saistību atlikums ir 1 941.4 milj. eiro jeb 12% no pirmās summas. Tas ir labs rādītājs, kas apliecina, ka vairums aizņēmēju var savlaicīgi veikt kredīta maksājumus. Pozitīva tendence iezīmējas arī ātro kredītu nozarē. Patērētāju tiesību aizsardzības centra dati parāda, ka nebanku aizdevēju kredītportfelī palielinās nekavētu kredītu īpatsvars. 77,58% online kredītu tiek atmaksāti bez kavējuma. Lielākais kavētu kredītu segments ir ar kavējumu virs 180 dienām, taču arī tas ik gadu samazinās – 2017. gadā tā īpatsvars bija 11,66%, bet 2013. gadā – veseli 21,90%.

Kādi ir šīs pozitīvās statistikas iemesli? Atbildīga pieeja kreditēšanai gan no aizņēmēju, gan no aizdevēju puses. Kreditori rūpīgi izvērtē ikviena potenciāla klienta maksātspēju un nosaka aizņēmēja ienākumiem adekvātu kredītlimitu, kas palīdz izvairīties no nepatīkamām situācijām un padara aizņemšanos draudzīgāku. Lai veicinātu atbildīgas aizņemšanās principus, tiek radītas īpašas platformas, kas palīdz atrast pareizu ceļu kreditēšanas pasaulē.

Foto: Shutterstock.com

Mīts Nr.3: online kredīts ievelk nebeidzamā pagarināšanas aplī

Pie daudziem kreditoriem ātrais kredīts var tikt pagarināts, un sabiedrībā ir iesakņojies uzskats, ka aizņemšanās internetā ved pie ilgstošām parādsaistībām nemitīgas termiņa pagarināšanas dēļ. Tas ir viens no nedaudzajiem mītiem, kam ir sakars ar realitāti, taču patiesība kā vienmēr ir sarežģītāka par mītu.

PTAC statistika saka – 35,70% ātro kredītu tiek atmaksāti bez pagarināšanas, bet 43,47% tiek pagarināti trīs un vairākas reizes. Taču, ņemot vērā, ka gandrīz 80% īstermiņa aizdevumu galu galā tiek atmaksāti pilnā apjomā, var secināt, ka pagarināšana ļauj aizņēmējiem izvairīties no parādiem. Lai gan termiņa pagarināšana nepārprotami palielina kopējās aizdevuma izmaksas, tomēr tā nevar tikt uzskatīta par ļaunuma sakni, jo tikt galā ar parādiem ir daudz grūtāk.

Kopumā jāsecina, ka nozares pētījumu liecina par pozitīvām tendencēm – Latvijas aizņēmēji kļūst atbildīgāki un mīti par kredītiem zaudē pamatojumu.

Ticība naudas mītiem ir šķērslis ceļā uz pārdomātāku un pārtikušāku nākotni. Moderni finanšu pakalpojumi – ātrais kredīts, patēriņa kredīts u.c., – var būt noderīgi, ja vien zini, kā tos pareizi izmantot. Dalies ar šo rakstu ar saviem draugiem, lai vairotu noderīgas zināšanas!