Kādi vitamīni palīdzēs cīņā ar rudens vīrusiem?

Ilgais, siltais un saulainais rudens ļāvis arī vīrusiem izplatīties plašāk kā aukstos laika apstākļos. Ieskaties savā saldētavā, iespējams, tur esi sagatavojis pašu labāko vitamīnu krājumu ziemai!

Kur atrodams A vitamīns?

Smiltsērkšķi, ērkšķogas, plūmes, vīģes, persiki un aprikozes ir bagāti ar A vitamīnu jeb beta karotīnu. Šis vitamīns stiprina imunitāti, veicina matu augšanu un zobu veidošanos, aizsargā no asinsvadu un sirds slimībām. Tāpat A vitamīns pilda antioksidanta funkcijas un ir svarīgs redzei.

Kādas ogas un augļi satur E vitamīnu?

Kopš bērnības zināmā mežrozīšu tēja ir viens no tradicionālajiem E vitamīna avotiem, kuru Latvijā izmanto jau izsenis. Gan mežrozīšu augļi, gan smiltsērkšķu ogas, kā arī kazenes, avenes, banāni, āboli un mellenes satur E vitamīnu. Šis vitamīns vajadzīgs imunitātes stiprināšanai, asinsritei, sirds un muskuļu apgādāšanai ar skābekli.

Upenes – C vitamīna karalienes

Ja jūti, ka esi noguris, nespēj koncentrēties vai piedzīvo ilgstošu stresu, uzturā lieto kādu no C vitamīnu saturošajiem augļiem vai ogām. Šis vitamīns palīdz ķermenim pretoties vīrusiem un ir dabisks antioksidants. Būtiski, ka organismā neveidojas C vitamīna rezerves, tādēļ tas jāuzņem uzturā katru dienu. Visvairāk C vitamīna ir upenēs, arī zemenēs, smiltsērkšķu ogās, kivi un dažādos citrusaugļos.

Sirdij, nerviem, imunitātei – B vitamīni

Lai arī B vitamīni nav pieskaitāmi pie tiem, kurus steidzami lietojam saaukstēšanās gadījumos, tie ir būtiski lietojot ilgtermiņā. B vitamīns veicina sirds veselību, uzlabo un stabilizē nervu darbību, gremošanas sistēmas funkcijas, stiprina imunitāti. B vitamīnu vari uzņemt ēdot ābolus, dažādus citrusaugļus, upenes, banānus un aprikozes.