Kādās dzīves situācijās kredīts pret ķīlu var būt noderīgs?

Foto: Shutterstock.com

Ja Tev ir nepieciešama papildu nauda, kādu kredīta veidu izvēlēsies – ar vai bez ķīlas? Kredīts bez ķīlas šķiet vienkāršāks un draudzīgāks aizņēmējam, taču ne vienmēr tas ir pieejams. Savukārt aizdevums pret ķīlu daudziem cilvēkiem asociējas ar hipotēku un citiem apjomā lieliem kredītiem, nevis aizdevumiem ikdienas patēriņam. Noskaidro mūsu jaunajā rakstā, vai šāds viedoklis atbilst patiesībai, un uzzini vairāk par kredītiem pret ķīlas nodrošinājumu!

Kas ir ķīla un kāpēc tā nepieciešama?

Ķīla ir aizņēmēja īpašumā esošs vērtīgs objekts: nekustamais īpašums, automašīna, kā arī dārglietas un sadzīves tehnika. Gan bankas, gan nebanku kreditori parasti izsniedz aizdevumus pret nekustamā īpašuma vai automašīnas ķīlu, savukārt dārglietas un sadzīves tehniku lielākoties ieķīlā lombardos.

Lai aizdevums pret ķīlu tiktu piešķirts, ķīlai ir jāatbilst vairākiem kritērijiem:

  • aizņēmējam jābūt likumīgam ķīlas īpašniekam. Kopīgo īpašumu, piemēram, dzīvokli, nedrīkst ieķīlāt bez otrā īpašnieka piekrišanas, viens laulātais nevar ieķīlāt otrā laulātā personīgo īpašumu (automašīnu, zemes gabalu u.c.);
  • ķīlas objektam jābūt pietiekami vērtīgam. Aizdevējs analizē, kādu labumu var iegūt no ķīlas objekta, ja tas pāries kreditora īpašumā. Kredīts pret ķīlu ar samērā izdevīgiem nosacījumiem var tikt izsniegts pret jauna dzīvokļa vai auto nodrošinājumu, taču ieķīlāt vecu mājokli vai automašīnu ar pārāk lielu nobraukumu ir ievērojami grūtāk.

Ķīlai jābūt vērtīgai, jo tā kalpo par kredītrisku novēršanas mehānismu. Kredīts pret ķīlu nozīmē, ka kredīta ņēmējam ir papildu motivācija atmaksāt kredītu termiņā un pilnā apjomā. Ja kredītsaistības netiks ievērotas, aizņēmējs var zaudēt vērtīgu īpašumu.

Kopumā aizdevums pret ķīlu ir izdevīgāks kreditoram, nevis aizņēmējam, jo tieši kreditors saņem papildu kredīta atmaksas garantijas. Un tomēr kredīts pret ķīlu ir pietiekami pieprasīts aizņēmēju vidū. Tālāk noskaidrosim, kādi ir šīs popularitātes iemesli, un kādās situācijās var būt piemērots kredīts pret ķīlu.

  1. Specifisks kredīts nopietniem pirkumiem

Jo apjomīgāks kredīts, jo lielāka varbūtība, kas tas tiek izsniegts tikai pret ķīlas nodrošinājumu. Nopietnākie aizdevumi patērētāju kreditēšanas nozarē ir:

  • hipotēka;
  • auto līzings.

Gan mājokļa, gan auto kredīts ir aizdevums pret ķīlu, jo kredīta summa var sasniegt vairākus simtus tūkstošus eiro. Tik liels aizdevums gan bankās, gan pie nebanku kredītdevējiem ir pieejams tikai pret ķīlas nodrošinājumu. Ieķīlāt var:

  • jau īpašumā esošo mājokli vai automašīnu. Šāds variants var būt parocīgs, ja aizņēmējs vēlas apmaksāt pirkumu uzreiz un negrib ieķīlāt jaunu īpašumu;
  • mājokli vai automašīnu, ko aizņēmējs vēlas iegādāties. Pakāpeniski atmaksājot kredītu, aizņēmējs iegūst pilnas īpašuma tiesības, bet kredīta atmaksas laikā var brīvi izmantot auto un dzīvot savā jaunajā mājoklī.

Kredīts pret ķīlu mājokļa vai automašīnas iegādei parasti pieejams ar individuāli pielāgotu procentu likmi, kas ir atkarīga no aizņēmēja kredītvēstures, maksātspējas un dažiem citiem faktoriem. Aizdevums tiek noformēts klātienē, lai gan nosūtīt pieteikumu parasti var arī tiešsaistē, kreditora mājaslapā.

Foto: Shutterstock.com

  1. Kredīts personām ar negatīvu kredītvēsturi

Aizdevums ar negatīvu kredītvēsturi nav plaši izplatīts pakalpojums, taču atsevišķos gadījumos to ir iespējams saņemt. Pati par sevi negatīva kredītvēsture nav nepārvarams šķērslis, taču šāds statuss nozīmē lielākas izmaksas un mazāk izdevīgus kredīta nosacījumus.

Ja pagātnes sarežģījumu dēļ personai ir negatīvs kredītvēstures statuss, bet nav aktīvu parādu un ir pietiekama maksātspēja, izredzes saņemt jaunu aizdevumu ir samērā lielas. Taču tas, visdrīzāk, būs aizdevums pret ķīlu. Kāpēc? Jo aizdevums ar negatīvu kredītvēsturi ir saistīts ar augstākiem riskiem, un kreditors vēlas nodrošināt maksimālu aizsardzību pret kredītsaistību pārkāpšanu. Tāpat jāņem vērā, ka kredītam ar negatīvu kredītvēsturi var būt nepieciešama ne tikai ķīla, bet arī galvotājs.

  1. Patēriņa kredīts ikdienai un īpašām situācijām

Patēriņa kredīts ir viens no pieprasītākajiem aizdevumiem Latvijas iedzīvotāju vidū. Pateicoties šādai popularitātei, kredītu nozarē ir pieejami patēriņa kredīti ar visdažādākajiem nosacījumiem, un aizņemties ilgtermiņā var gan pret ķīlas nodrošinājumu, gan ar vienkāršākiem nosacījumiem. Katram kreditoram ir savas prasības, turklāt viens un tas pats aizdevējs var piedāvāt patēriņa kredītu ar un bez ķīlas. Tas, vai ķīla būs nepieciešama konkrētā gadījumā, ir atkarīgs no šādiem faktoriem:

  • kredītvēstures statusa;
  • aizņēmēja maksātspējas, ikmēneša ienākumu līmeņa;
  • prasītās naudas summas.

Parasti aizdevēji prasa ķīlas nodrošinājumu, ja kredītam ir ievērojami riski. Ja Tu vēlies aizņemties salīdzinoši nelielu summu, un Tev ir regulāri un oficiāli ienākumi, visdrīzāk, Tev būs pieejams aizdevums bez ķīlas. Lai netērētu laiku veltīgi, pirms pieteikšanās obligāti izpēti aizdevēja nosacījumus un pārbaudi, vai Tu atbilsti kreditora kritērijiem. Vēl pirms pieteikšanās vērts noskaidrot, vai jāuzrāda izziņas no darbavietas vai Valsts nodokļu inspekcijas.

Foto: Shuterstock.com

Ja dažādu iemeslu dēļ kredīts pret ķīlu nav Tev pieņemams, pievērs uzmanību aizdevējiem, kas piedāvā aizņemties ar vienkāršākiem nosacījumiem. Mēs, nebanku kredītdevējs VIA SMS, piedāvājam īstermiņa un ilgtermiņa kredītus bez ķīlas. Lai noskaidrotu, vai aizdevums bez ķīlas ir Tev pieejams, iepazīsties ar kredītlīguma nosacījumiem mūsu mājaslapā. Atceries, ka ikviens aizdevums ir piemērots tikai personām ar atbilstošu maksātspēju, tāpēc objektīvi izvērtē savas iespējas atmaksāt kredītu termiņā!