Kā uzlabot savu vielmaiņu?

Tuvojoties pavasarim, ir īstais laiks arī sakārtot savu iekšējo sajūtu – veselīgi ne tikai prātā, bet arī ķermenī.

Kas ir vielmaiņa? 

Vielmaiņa jeb metabolisms ir ķīmisku reakciju kopums, kas norisinās katrā organismā uzturēšanai. Šie procesi ļauj ķermenim augt, atjaunoties, saglabāt savu struktūru un atsaukties uz ārējās vides iedarbību.

Kas to ietekmē? 

  • Miegs. 7 līdz 8 stundas ilgs miegs veicina augšanas hormona veidošanos, kas savukārt uzlabo vielmaiņu.

  • Ūdens. Šis ir viens no nozīmīgākajiem faktoriem vielmaiņas procesu paātrināšanā. Ja organismā trūkst ūdens, aknas steidz atjaunot ūdens krājumus nevis noārdīt taukus.

  • Veselīgs uzturs un nelielas porcijas. Nav noslēpums, ka būtisks ir ne tikai pareizs uzturs, bet arī citi ēšanas paradumi – vielmaiņu noteikti uzlabos biežas, bet nelielas maltītes. Ēdot 4 līdz 5 reizes dienā, efekts būs daudz jūtamāks.

  • Augļi un dārzeņi. Veselīgs uzturs – svaigi augļi un dārzeņi, kā arī citi augu valsts produkti ne tikai stiprina imunitāti, bet arī veicina vielmaiņas procesus – tādā veidā sekmējot tauku noārdīšanos. Savukārt augu valsts produktos esošie vitamīni vēl vairāk sekmēs visus vielmaiņas procesus.

  • Kafija un zaļā tēja. Lai arī šeit nepieciešams ievērot mērenību, lietota saprātīgos daudzumos, kafija un zaļā tēja būs tavs sabiedrotais cīņā ar lieko svaru. Ir pierādīts, ka kofeīns pastiprina sirdsdarbību, tādā veidā paātrinot kaloriju noārdīšanos. Piemēram, zaļajā tējā esošais kofeīns vielmaiņas procesus paātrina pat par 10 – 15 procentiem.

  • Fiziskās aktivitātes.  Sports ne vien uzlabo vielmaiņu, bet garantē, ka tā daudz ātrākā režīmā darbosies vēl 12 stundas pēc tam.  Būtiski arī, ka treniņi palīdz ne vien zaudēt liekos taukus, bet arī palielināt muskuļu masu.