Auto kredīts – mūsdienīgs risinājums auto iegādei

Automašīna daudziem no mums nav luksusa prece. Tā ir vajadzība, bez kuras nevaram iedomāties savu ikdienu. Ar savu auto varam doties ne tikai uz darbu, vest bērnus uz skolu vai bērnudārzu, bet arī veikt pārtikas iegādi ģimenei, braukt kopīgos ceļojumos un apciemot tuviniekus un draugus. Tāpēc arī spēkratam, kuru izvēlamies, jābūt uzticamam un kvalitatīvam. Un šādam transportlīdzeklim ir atbilstoša cena. Lai to iegādātos, daudziem pircējiem mūsdienās noder auto kredīts.

Kā darbojas auto kredīts?

Vēloties nopirkt mašīnu, pircējiem gadās sastapties ar dažādiem šķēršļiem. Viens no tiem ir pieejamais finansējums. Ne visiem izdodas iekrāt nepieciešamo summu pilnā apmērā, tāpēc arī vēlamā spēkrata iegāde var būt pamatīgs izaicinājums. Taču auto kredīts ir viens no mūsdienīgiem risinājumiem, kā iegūt transportlīdzekli savā īpašumā.

Kredīts auto iegādei ir ilgtermiņa aizdevums, kuru nereti izsniedz pat uz pieciem un vairāk gadiem. Aizdevumu auto iegādei izsniedz gan banku, gan nebanku kredītiestādes, un to piedāvātās summas atšķiras.

Piesakoties auto kredītam, kredītiestāde rūpīgi izvērtē personas maksātspēju, kredītvēsturi un citu informāciju, sniedzot atbildi par to, cik lielu summu var izsniegt. Izmantojot šādu aizdevumu, persona var iegādāties jebkādu automašīnu – lētu vai dārgu, jaunu vai lietotu. Transportlīdzeklis uzreiz pēc iegādes nonāks pircēja īpašumā, savukārt kredīts būs jāatmaksā pakāpeniski.

Vai auto kredīts ir tas pats, kas auto līzings?

Šis ir viens no jautājumiem, kurš mulsina daudzus auto pircējus. Pirmkārt, jāatceras, ka kredīts auto iegādei un auto līzings nav viens un tas pats. Kredīta svarīgākās iezīmes aprakstījām iepriekšējā sadaļā. Savukārt attiecībā uz auto līzingu ir jāatceras svarīga lieta. Izmantojot šādu finansējuma veidu mašīnas iegādei, spēkrats tiks izmantots kā ķīla aizdevuma saņemšanai. Proti, visu periodu, kamēr Jūs maksāsiet par automašīnu, tā saglabāsies līzinga kompānijas īpašumā. Tikai tad, kad aizdevums būs atdots pilnībā, transportlīdzeklis būs pilnībā Jūsu.

Vēl viena svarīga lieta, kas jāatceras saistībā ar auto līzingu, ir tā noteikumi. Parasti līzinga saņemšanai ir jāatbilst stingrākiem nosacījumiem, piemēram, mašīnai, kuru vēlaties pirkt, līzinga perioda beigās jābūt ne vecākai par konkrētu gadu skaitu. Tāpat nereti tiek prasīta pirmā iemaksa, un KASKO apdrošināšanas iegāde ir obligāta. Protams, ir arī gadījumi, kad pieejams jauns auto bez pirmās iemaksas, taču šādas situācijas ir visai retas.

Savukārt kredīts auto iegādei bez pirmās iemaksas parasti ir ērtāks risinājums, jo varat pirkt jebkuru mašīnu, ko vēlaties, neatkarīgi no tās vecuma. Tāpat nav jāuztraucas par KASKO iegādi vai ķīlu. Vienīgais, kas šajā gadījumā var kalpot par labu auto līzingam, ir procentu likme. Līzingam tā nereti mēdz būt draudzīgāka nekā auto kredītam.

Kad labāka izvēle būs auto kredīts un kad – līzings?

Šis ir viens no jautājumiem, kas interesē daudzus auto pircējus. Ja jau kredītiestādes piedāvā vairākus finansējuma veidus mašīnas iegādei, katram no tiem jābūt savām unikālajām īpašībām un priekšrocībām. Un tā patiesi ir. Katrs no šiem aizdevumiem ieteicams izmantošanai atšķirīgās situācijās.

Auto kredīts bez pirmās iemaksas būs piemērota izvēle gadījumos, ja Jūsu mērķis ir pirkt lietotu automašīnu. Tāpat, kā jau iepriekš aprakstījām, šis aizdevums noderēs arī tad, ja zināt, ka būs papildu izdevumi, piemēram, jāpērk riepas, apdrošināšana, jāveic remonts un tamlīdzīgi.

Savukārt auto līzings noderēs gadījumos, kad Jūsu mērķis ir mazlietotas vai jaunas mašīnas iegāde. Šeit vienmēr jāatceras fakts, ka līzinga atmaksas perioda beigās auto nedrīkstēs būt vecāks par konkrētu gadu skaitu, piemēram, 13. Savukārt tiem, kas meklē komerctransportu firmas vajadzībām, noderīgs var būt operatīvais līzings, kas darbojas kā auto noma, proti, katru mēnesi maksāsiet salīdzinoši nelielu summu, bet līzinga termiņa beigās auto tiek atgriezts dīlerim.

Kādiem mērķiem izmanto kredītu auto iegādei?

Mūsdienās patērētāji meklē tādus aizdevumu veidus, kurus ir ne tikai viegli un ātri noformēt, bet arī ērti izmantot savām vajadzībām. Kredīts mašīnas iegādei sniedz rīcības brīvību. To izmantojot, pircēji var iegādāties ne tikai kāroto auto mašīnu, bet arī citus transportlīdzekļus, tostarp kvadraciklus, motociklus vai laivas. Tāpat ir gadījumi, kad patērētāji izmanto auto kredītu, lai iegādātos mašīnu un atlikušo naudu novirzītu jauna riepu komplekta pirkšanai, svarīgiem remontdarbiem vai citiem steidzamiem izdevumiem, kas saistīti ar spēkratu.

Kā zināms, ar automašīnu ikdienā saistās virkne izmaksu, un ne visiem no mums šādas summas ir pieejamas uzreiz. Kredīts auto iegādei ļauj sarūpēt ne tikai Jūsu vajadzībām atbilstošu automašīnu, bet arī segt steidzamas izmaksas, atmaksājot aizdevumu pakāpeniski, vairāku gadu laikā. Protams, ka šis aizdevums nozīmē konkrētas saistības un atbildību, tāpēc vienmēr rūpīgi izvērtējiet savas iespējas atmaksāt, pirms piesakāties kredītam!

Kādiem auto kredīta nosacījumiem vajadzētu pievērst uzmanību?

Pirms piesakāties auto kredītam, ir vairākas lietas, kuras vajadzētu pārdomāt un rūpīgi izvērtēt, lai šis darījums nākotnē neradītu problēmas ikdienas budžeta plānošanā.

Kā zināms, kredīts sniedz iespēju iegādāties auto bez pirmās iemaksas, tāpēc Jums nav jārēķinās ar tik lieliem izdevumiem mašīnas pirkuma brīdī. To, kāda ir aizdevuma procentu likme, kredītiestāde nosaka, izvērtējot Jūsu maksātspēju un kredītvēsturi. Visbiežāk gada procentu likmes šāda veida kredītiem svārstās no 6 līdz pat 15%. Tāpēc, pirms piesakāties auto kredītam, vienmēr rūpīgi izpētiet konkrētā aizdevēja nosacījumus. Nenāktu par ļaunu arī salīdzināt interesējošo piedāvājumu ar citiem tirgū pieejamiem auto kredītiem. Tas palīdzēs saprast, vai izvēlaties savām vajadzībām un iespējām atbilstošu kredītu.

Arī pieejamās summas kredītam automašīnas iegādei mēdz atšķirties. Ir aizdevēji, kas piedāvā aizņemties vien dažus simtus eiro, taču vienlaikus ir arī tādas kredītiestādes, kur maksimālā pieejamā summa auto kredītam pārsniedz pat 20 000 eiro.

Ņemot vērā lielāku pieejamo summu auto iegādei, arī kredīta atmaksas termiņš ir garāks. Tas var būt no dažiem mēnešiem līdz pat sešiem, septiņiem gadiem. Tā kā šīs ir ilgtermiņa saistības, pret tām jāizturas īpaši atbildīgi, izvērtējot, vai spēsiet veikt ikmēneša maksājumu ne tikai šajā mēnesī un gadā, bet arī visā aizdevuma atmaksas periodā.

Līdzīgi kā citu aizdevumu gadījumā kredītiestādes nosaka arī papildu kritērijus pieteikumu izvērtēšanai.

  • Viens no tiem ir vecuma ierobežojums – visbiežāk, lai varētu iegādāties auto uz nomaksu, jāņem vērā, ka Jums jābūt vismaz 21 vai 22 gadus vecam, atkarībā no kredītiestādes prasībām.
  • Otrs faktors, protams, ir oficiāli un regulāri ienākumi pietiekamā apjomā, ko aizdevējs noteikti vēlēsies pārbaudīt, lai pārliecinātos, ka Jūs spēsiet veikt aizdevuma ikmēneša maksājumus.
  • Trešais faktors ir kredītvēsture. Lai arī mūsdienās ir daļa aizdevēju, kas mēdz piedāvāt kredītus auto iegādei arī ar sliktu kredītvēsturi, vairumā gadījumu kredītiestāde raudzīsies, lai viņu klientam tā būtu pozitīva. Kredītvēsture ir visu mūsu bijušo un esošo finanšu saistību apkopojums, kas ļauj izvērtēt, cik disciplinēti esam bijuši kredītsaistību maksājumu segšanā.
  • Un, visbeidzot, lielākā daļa kreditoru arī vēlas, lai viņu klientiem būtu atvērts konts kādā no Latvijas bankām, un aktīvs mobilā telefona numurs pie kāda no Latvijas mobilajiem operatoriem.

Kāpēc cilvēki izvēlas auto kredītu?

Meklējot veidus, kā iegādāties vēlamo automašīnu, pircējiem ir pieejami vairāki finanšu risinājumi. Auto kredīts piesaista daudzus cilvēkus, un tas ir pamatoti, jo šis aizdevums izceļas ar vairākām priekšrocībām:

  • Drošs risinājums auto iegādei – persona, piesakoties auto kredītam, izvēlas summu, kāda viņai nepieciešama un termiņu, uz kādu vēlas aizdevumu noformēt. Savukārt aizdevējs rūpīgi izvērtē personas iespējas kredītu atmaksāt un, ja tās atbilst nosacījumiem, nauda tiek piešķirta;
  • Auto uzreiz nonāk Jūsu īpašumā – atšķirībā no līzinga, kredīts auto iegādei ļauj nopirkt kāroto spēkratu un pēc apmaksas veikšanas uzreiz arī kļūt par tā īpašnieku;
  • Ātra pieteikumu izskatīšana – mūsdienās cilvēkiem nav laika ilgi gaidīt, lai saņemtu kādu pakalpojumu. To ņem vērā arī kredītu izsniedzēji. Pieteikums aizdevumam tiek izskatīts operatīvi un precīzi, ātri sniedzot atbildi par prasītās summas pieejamību;
  • Iespēja tikt pie kārotā auto – tie, kuri kādreiz ir meklējuši automašīnu sludinājumos, noteikti zina, ka dažreiz katra sekunde ir no svara, ja vēlaties atrast tieši tādu spēkratu, par kādu sapņojat. Labi piedāvājumi sludinājumos neglabājas ilgi, tāpēc ir svarīgi, lai brīdī, kad atrodat vēlamo auto, varētu to ātri iegādāties, iegūstot nepieciešamo finansējumu;
  • Pakāpeniska aizdevuma atmaksa – ne visiem no mums ir pieejami apjomīgi iekrājumi auto iegādei. Autokredīts ļauj nopirkt kāroto mašīnu, lieki netērējot laiku, bet aizdevumu varat pēc tam atmaksāt pakāpeniski, vairāku gadu laikā.

Sava automašīna sniedz drošību, komfortu un atvieglo ikdienu. Lai atrastu kvalitatīvu auto, jāiegulda laiks un nauda, tāpēc cilvēki nereti meklē palīdzību finansējuma iegūšanā. Gan auto kredīts, gan auto līzings ir varianti, kas ļauj sasniegt mērķi, atliek tikai izvēlēties to risinājumu, kas atbilst Jūsu vajadzībām.