3 idejas mājokļa dekorēšanai svētku laikā

Lai gan svētku sajūtai galvenokārt jābūt sirdī, skaisti un radoši izrotāta māja spēj radīt īpašu prieku gan pašiem mājas saimniekiem, gan ciemiņiem. Īpaši svarīgi tas ir gada tumšajā laikā, tāpēc daudzās mājās iemirdzas gaismiņas un parādās glītas dekorācijas. Lūk, 3 idejas, kā ar rotājumu palīdzību ienest Ziemassvētku sajūtu savā mājoklī.

Mājas rotāšana par godu dažādiem svētkiem ir sena tradīcija, ko piekopa arī mūsu senči. Latvijā ienākot arī vāciskām Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām, esam pārņēmuši arī dažādus paradumus no Rietumeiropas, bet vēlāk mūsu gaume un dekoru stilistika ir ietekmējusies gan no austrumu, gan ziemeļu kaimiņu svētku svinēšanas ierašām. Katrā no kultūrām un laikiem var atrast brīnišķīgas idejas mājas greznošanai – atliek vien izvēlēties sev tuvākos motīvus.

Latviskas zīmes un puzuri

Ja Ziemassvētkus vairāk patīk svinēt pagāniskā stilā, tad mājas dekorācijas var veidot, ņemot piemēru no senajiem latviešiem. Jau izsenis ikvienā latviešu mājā tika svinēta gaismas uzvara pār tumsu, kas notiek ziemas Saulgriežu laikā. Tāpēc daudzas tradīcijas ir veidojušās ap gaismas vairošanas tematiku, kas iezīmējas arī latviskos svētku dekoros, piemēram, vaska sveču liešanā un dedzināšanā. Cieņā bija dabiski rotājumu materiāli, kā salmi, dzija, putnu spalvas, kaltēti ziedi.

Lai izveidotu latvisku svētku noskaņu mājās, izmantojiet šādus rotājumus, jo var gan iegādāties tirdziņos un pie amatniekiem, gan pagatavot pats, ja pietiek pacietības:

  • Puzurs no salmiem un dzijas, papildus var izrotāt ar putnu spalvām vai krāsainiem diedziņiem. Senie latvieši arī uzskatīja, ka puzurs veido saikni ar Dievu un attīta māju no negatīvā.
  • Latvisko zīmju dekori no koka. Tos vari izmantot gan kā eglītes rotājumus, gan kā svētku galda dekorus.
  • Dabīgo materiālu virtenes, ko iekārt eglītē un pie logiem.

Klasisks krāšņums ap eglīti

Foto: Pexels.com

Tiem, kam labāk patīk tradicionāli rotājumi, kā klasiskas bumbas eglītē, ieteicams visas dekorācijas mājās saskaņot vienā krāsu motīvā. Lūk, dažas krāsu kombinācijas, kuras var izmantot šajos svētkos:

  • Klasiski sarkans ar zaļu;
  • Metāliskie toņi – zelts un varš;
  • Šī gada interjera dizaineru ieteiktā Ziemassvētku krāsa – tumši zila.

Izvēlieties konkrētu krāsu un Jums paveras plašas iespējas elegantu dekorāciju iegādei. Izmantojiet izvēlēto krāsu ne vien eglītes rotājumos, bet arī galda noformējumā (salvetēs, galdautā, glāzēs), dāvanu papīrā vai zeķēs, svecēs vai svečturos. Galvenais atcerieties, ka dekoriem vēlam būt arī līdzīgā tonī, lai mēģinot izveidot vienotu atmosfēru, nesanāk, piemēram, raibi zilas dekorācijas.

Gaismiņu virtenes

Foto: Pexels.com

Laiki, kad katrā mājā bija viena lampiņu virtene, pret kuru izturējās ar lielu bijību – jo, nedod Dievs, saplīsīs – ir pagājuši. Katru gadu veikali ir pilni ar dažādu krāsu un veidu gaismiņām – gan ar ierastajām spuldzītēm, gan LED gaismiņām. Izmantojiet tās, lai ienestu mirdzumu savās mājās šajā tumšajā svētku laikā! Ir, protams, svarīgi iekārt lampiņas eglītē, bet pamēģiniet arī šādas iespējas:

  • Iekariet mirdzošas gaismiņas savā logā, uz balkona vai uz mājas fasādes un parādiet arī citiem, ka Jūsu mājā svētkus gaida atplestām rokām;
  • Izkārtojiet gaismiņas uz ēdamgalda un svētku vakariņu laikā izslēdziet pārējo telpas apgaismojumu;
  • Apvijiet gaismu virtenes ap krēsliem un dīvāniem, lai ikviens svētku svinētājs varētu sēdēt mirdzumā!

Cik tas viss izmaksās?

Ja neesi dekorācijas iegādājies atlaižu laikā vai pasūtījis gaismiņu virtenes no Ķīnas jau laicīgi novembrī, svētku budžetā noteikti ieplāno atbilstošu summu arī svētku dekorācijām. Ja vēlies dekorēt māju latviskā stilā, rēķinies, ka gatavs puzurs vērā ņemamā izmērā maksā vismaz padsmit eiro, bet koka latviešu zīmītes atkarībā no izmēra maksās no 5 līdz 40 eiro gabalā. Iekārtojot māju klasiskā stilā, jārēķinās, ka vesela svētku dekorāciju komplekta (sākot no galdautiem līdz svecēm un svečturiem) iegāde var izmaksāt līdz pat 100 eiro. Savukārt iegādājoties gaismiņu virtenes jārēķinās, ka iekštelpām tās būs lētākas, bet āram jeb balkona rotāšanai jau jārēķinās ar nopietnākām izmaksām vai to, ka var būt nepieciešams neliels naudas kredīts internetā.

Naudas kredīts internetā – ja mazliet nepietiek

Ko darīt, ja nepietiek visam līdzekļi? Galu galā vēl jāpērk dāvanas, eglīte un cienasts svētku galdam Iespējams palīdzēs naudas kredīts internetā – šajā gadījumā konkrēti ātrais kredīts. Tā kā dekorāciju izmaksas nav milzīgas, bet tās gribot negribot radīsies pirms svētkiem, var izmatot iespēju, ko sniedz neliels naudas kredīts internetā – naudu saņemt pirms svētkiem, bet atmaksāt no pirmās jaunā gada algas!

Pats galvenais – pirms aizņemties, atbildīgi pārbaudiet, vai konkrētais naudas kredīts internetā atbilst Jūsu maksātspējai!